Opus Vitae

Voor vernieuwing in kinderopvang en onderwijs

Training

Lees hier waarom een oudercursus een meerwaarde kan zijn voor de kinderopvang

Ik geloof dat als ouders goed in hun vel zitten dat dit van invloed is op de kwaliteit van het opvoeden en dit is weer van invloed op het welzijn van de kinderen. Onderzoek laat zien dat ouders het ouderschap als positiever en makkelijker ervaren als ze goed voorbereid zijn. Dat komt hun eigen welzijn ten goede, en de ontwikkeling van het kind. Positief ouderschap gaat vooraf aan positief opvoeden. Daarom wil ik een betere voorbereiding op het ouderschap, want dit is goed voor ouder en kind.

Ik ben vanaf juni 2017 gecertificeerd trainer Ouderteam.nu

Vroegtijdig investeren in de partnerrelatie is goed voor ouder en kind. In deze training gaat het niet om opvoedtips, maar om een voorbereiding op het ouderschap.  

De training is gericht op communiceren, omgaan met lastige situaties en emoties, hechting. 

Belangrijk is dat de stellen een realistisch idee hebben van het ouderschap. Het overgrote deel weet niet dat ze een relationele dip kunnen verwachten. Ze kennen elkaar als geliefde, maar niet als opvoeder. Ze moeten van Romeo en Julia naar vader en moeder. 

Een belangrijk onderdeel van ouderschap is de manier waarop ouders samenwerken. Belangrijk voor de ouders zelf, voor het gezin en de ontwikkeling van kinderen.  

Resultaat van deze training:

Ouders zitten beter in hun vel, moeders voelen minder angst en vertonen minder postnatale depressies. Kinderen hebben minder gedragsproblemen, slapen beter. En de gezinnen als geheel vertonen meer warmte. Ouders werken meer en beter samen in de opvoeding.
 

https://www.hsleiden.nl/ouderschap-en-ouderbegeleiding/onderzoek/ouderteam.nu

Lees hieronder het interview in het Leidsch Dagblad (mei 2017)

Ouderteam-Leidsch Dagblad 1 Ouderteam-Leidsch Dagblad 2